img


spacer spacer spacer
spacer
Frissítve: 2011.05.31
Szakmai előéletCsapatunk a mobil távközlés és az üzleti célú hálózatok hazai megjelenésekor elsők között ismerte fel a magas szintű mérnöki szolgáltatások jelentőségét, és az elsősorban import berendezések telepítésének fontosságát.

A Határőrség részére a BM által a MOTOROLÁ-tól 1992-93 beszerzett URH rádiórendszer projektben a mi csapatunkat bízták meg a gyári átvétellel, betanulással, a rábafüzesi mintaállomás telepítésével, valamint a HÖR szakemberek betanításával.

A hazai mobil távközlés kezdetén 1992-ben részvettünk a Westel Rádiótelefon Kft. Mikrohullámú hálózata kiépítésében, a MOL hálózata bővítésében. Saját fejlesztésű digitális mikrohullámú pont-pont rádiókat szállítottunk és telepítettünk a fenti cégeknek.

1993-ban csapatunk megnyerte a Pannon GSM Rt. (a mai Telenor Magyarország Zrt.) által kiírt mikrohullámú hálózat beszállítási építési tenderét, amelynek keretében mikrohullámú berendezéseket szállítottunk, és kiépítettük a hálózat magját, alkalmazkodva a feszített ütemtervhez. A Pannon GSM azóta is kiemelt ügyfelünk, és teljes megelégedésükre veszünk részt a hálózat teljes építésében. A Pannon GSM hálózatában országszerte több száz kiskapacitású pont-pont mikrohullámú rádióösszeköttetést telepítettünk és üzemeltünk be.

Jelentős hazai szakmai referenciánk a Pannon GSM teljes országos mikrohullámú SDH gerinchálózatának kiépítése, amelyen 1995 óta folyamatosan dolgozunk. Ebben a projektben mikrohullámú rádiókat, multiplexereket, távfelügyeleti rendszert és nagyméretű antennákat telepítettünk és üzemeltünk be, többek között rendkívül nehéz körülmények között ipari alpinista technikával szereltünk 4 méter átmérőjű parabola antennákat is rácsos tornyokba 100 méter magasságig.

A nemzetközi hírnevű Motorola cég a MATÁV RLL projekt keretében megkeresett bennünket azzal a kéréssel, hogy mérnökeink a Motorola csapat tagjaként működjenek közre a hálózat felépítésében. Fél tucatnál több mérnökünk dolgozott éveken át a projekt sikeres megvalósításán, különböző kiemelt szakértői, telepítésvezetői és telepítő beosztásokban.

Részt vettünk a Vodafone hálózata kiépítésében. 2001-ben bázisállomást telepítettünk a HUNGEXPO-BNV területén. Ideiglenes BTS-t telepítettünk és bontottunk a Pepsi szigeten. Kisebb munkálatokat végeztünk a MOM park Vodafone showroom-ban. 2002-ben megkezdtük a MOM Park 2. ütem komplett tervezését és kivitelezést (28 antenna, 26 Insite BTS bázisállomás komplett kiviteli tervezése és kivitelezése).

A Westel 900 Rt számára végeztünk különböző, szakterületünkhöz szorosan kapcsolódó munkákat, ellátva e mellett a generál kivitelezői feladatokat is. A Westel 900 Rt minket bízott meg néhány különlegesen bonyolult munkával, úgymint gyárkéményre történő telepítéssel, műemlék templomtoronyba történő telepítéssel.

Jelentős részt vállaltunk az Antenna Hungária Rt országos hálózatának kiépítésében, többek között pont-pont és pont-multipont mikrohullámú rádiók telepítésével.

A Siemens Telefongyár Kft. beszállítói fővállalkozásában Cisco gyártmányú 2,4 GHz-es 1/Mbit/sec kapacitású szórt spektrumú berendezéseket telepítettünk a Szabolcs és BAZ megyei rendőrségi objektumok számítógépes és IP telefonhálózatának távközlési igényei kielégítésére.

Az ALCATEL cég kérésére mérnöki szolgáltatást nyújtottunk potenciális mikrohullámú pontok kijelölésében és verifikálásában.

A különböző mikrohullámú rádiók telepítése mellett, megismerve a felhasználói igényeket, kibővítettük a telepítendő berendezések választékát a mikrohullámú rádiókhoz kapcsolódó speciális berendezésekkel. Ennek keretében nagy számban telepítettünk és telepítünk Tellabs/Martis intelligens cross-connect berendezéseket, Tadiran ADPCM berendezéseket.

Komplex szolgáltatást nyújtunk partnereinknek, egy adott állomáson a feladatnak megfelelően többféle munkát végzünk. Kialakítottuk a szünetmentes tápáramforrás rendszerek és inverterek távközlési hálózatokra vonatkozó technológiáját.

2000. évben elnyertük a Pannon GSM beszállítói tenderét, melynek keretében norvég gyártmányú ELTEK tápegységeket szállítunk, telepítünk és szervizelünk. Különleges know-how-val és tapasztalattal rendelkezünk a több évvel ezelőtt telepített akkumulátorok vizsgálata terén, amely kérdés előbb-utóbb minden hálózat üzemeltető számára gondot jelent. Ugyanez vonatkozik az akkumulátorok raktározásának speciális műszaki feltételeire, amellyel szintén rendelkezünk.

Szolgáltatásainkat a jobb kapacitás kihasználás érdekében kiterjesztettük a környező országokra is. Szakmai hírnevünk a nyugati partnereken keresztül túlnőtte az országhatárokat. A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhány projektet.

A California Microwave céggel együtt építettük 1996-ban a montenegrói ProMonte GSM hálózatát.

Több éven át telepítettünk intelligens cross connect berendezéseket a Hughes csehországi RLL projektjében, valamint a szlovákiai EuroTel GSM cég részére.

Zöldmezős bázisállomásikat építettünk, tornyokat és konténereket szállítottunk és telepítettünk a romániai MobilRom cég részére. Mérnöki szolgáltatást nyújtottunk Romániában a Motorola cég számára a hálózat mikrohullámú pontjainak kijelölésében.

Vállalkoztunk és vállalkozunk a telepítéshez szükséges kiegészítő műtárgyak tervezésére, szállítására, elsősorban szabványos és egyedi antennatartókra vonatkozóan, de szállítunk konténereket és tornyokat is. Speciális szerelt kábeleket is szállítunk, igazodva a megrendelők egyedi igényeihez. A kábelek gyártását a megfelelő minőségbiztosítás mellett végezzük.

A hálózatépítő komplex távközlési mérnöki szolgáltatások kiegészítéseként foglalkozunk egyedi csőtápvonalas passzív RF eszközök fejlesztésével és gyártásával, többek között iránycsatolókkal, szűrőkkel, szűrőváltókkal. Egyedi antennákat fejlesztünk és gyártunk.

Elsősorban EMC mérőhelyekhez kifejlesztettünk az innovatív, kedvező árfekvésű CSA és CPA abszorber családot a 0,03 - 18 GHz-ig terjedő tartományban jelenlevő elektromágneses emissziók elnyelésére. EMC kamrák kulcsrakész építését végezzük.

Az abszorberek másik lehetséges alkalmazásterülete a lakókörnyezetben megvalósuló létesítmények sugárzásának csökkentése (elektroszmog elleni utólagos burkolat).

Képesek vagyunk olyan épületek, távközlési objektumok építésére, amelyek falazata anyagában elnyeli az elektromágneses hullámokat.

Árnyékolt szobák minősítő méréseit is végezzük. Főbb referencia munkáink a HIF (NHH) és a MATÁV EMC kamrái Budapesten.
Saját EMC Labort építettünk GVOP támogatással.